Týdny před Vánoci tradičně patří půstu. Důležitá je střídmost. Půst rozhodně hladovka, ale střídmost, která tělu spíše prospěje. V tom měli jasno při dodržování tradice už naši předci.
„Lidé se připravovali na svátky uprostřed zimy, aby měli dostatek potravy. Takže byli skromnější. No a samozřejmě shromažďovali ty honosnější věci, jako byly oříšky, med, zavařeniny. Zato ryby byly typické postní jídlo.“
Kapr k Vánocům patří i dnes. Půst 21. století se ale změnil.
Odborníci se shodují, že zdraví člověka souvisí nejen s jeho fyzickým stavem, ale také s tím duševním a duchovním.
O co je v adventu ochuzeno tělo, dostává navíc duch. Zdrženlivost v jídle je velmi dobrým tréninkem vůle. Být pánem svého života nebo stylu života. Nenechat se tím vším drtit a podléhat tomu, ale být prostě trochu nad tím.