Adventní čas a vůně čerstvě upečených perníčků
Advent je obdobím, kdy si lidé najdou čas na dodržování tradic.
Pečení a zdobení perníčků se rozhodně řadí mezi ty nejčastěji dodržované.
Vůni perníčků a jejich pečení si dnes s Vánocemi neodmyslitelně spojujeme.
Pokud dodržujete vánoční tradice, zkuste vyzkoušet i ten perníčkový. Podle švédské tradice se vaše přání splní, když v dlani položený perníček rozlomíte druhou rukou na tři kousky.
Název perník, perníček, je odvozen od slova peprník nebo také peprný.
První zmínky o pečení perníků se v Čechách datují k roku 1324.
Avšak první zapsaný recept na perník se datuje do období 2400 let před Kristem starověkými Řeky.
Ve středověku se jednalo o velmi drahou sladkost.
Jednalo se o perníky vytlačované do formy, které se pekly v průběhu celého roku.
O Vánocích dostával perník tvar Panny Marie, narozeného Ježíška ale stavěly se z něj i celé betlémy.
Chaloupky z perníku se v Německu skutečně populárními se staly s pohádkou bratří Grimmů v roce 1812.
Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se začaly péct v průběhu 19. století.
V průběhu minulých století se recept zlepšoval a začalo se do něj přidávat nejrůznější koření.
K mouce a medu se zprvu přimíchal pepř. Později se do medového těsta začala přidávat celá řada koření, jako je skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, badyán, hřebíček nebo i anýz, bezový květ a další.
Norové od roku 2009 drží světový rekord v upečení největšího perníčku na světě, který vážil celých 651 kilogramů. Upekla ho místní pekárna pro nábytkový řetězec IKEA v Oslu.
Do Guinessovy knihy rekordů byl v roce 2013 zapsán postavený největší dům z perníku. Dům byl tak velký, aby v něm mohla žít pětičlenná rodina.
Příjemný a klidný adventní čas s pečením perníčků!